Zelfverdedigingsboeken bestaan er in alle geuren en kleuren. Hieronder zijn een aantal boeken die niet mogen ontbreken in de boekenkast van wie interesse heeft in dit onderwerp. Het zijn geen boeken vol technieken maar concepten en bruikbare informatie (de titel van het boek is de link naar de amazon site).

Meditations on Violence: A Comparison of Martial Arts Training and Real World Violence

Meditations on violence van Rory Miller is grote eye-opener is voor iedereen die wil weten hoe escalatie naar geweld in zijn werk gaat, en wat het verschil is tussen trainen in de dojo en de straat. Het gaat over de mythes in gevechtssporten, de dynamiek van geweld, en geweld in de realiteit. Het is ook een van de boeken die dieper ingaat op waar je rekening mee moet houden nadat het gevecht gedaan is.

Facing Violence: Preparing for the Unexpected

Dit boek, ook van Rory Miller, gaat niet over technieken, maar over taktieken, hoe het gebruik van geweld opgebouwd wordt, en hoe je de “setup” ziet aankomen. Het beschrijft zeven factoren waar je rekening mee dient te houden in zelfverdediging: wettelijke & ethische implicaties, de dynamiek van geweld, vermijding, counter-tactieken, wat te doen als je verstijft, het gevecht, en wat erna komt.

Facing Violence – 7 Things Every Martial Artist Must Know [DVD]

De DVD versie van het voorgaande boek, voor wie liever kijkt en luistert in plaats van te lezen.


On Combat

On Combat, een boek van Dave Grossman en Loren W. Christensen, gaat dieper in op wat er met het menselijk lichaam gebeurt als het onder stress komt in een gevecht, en de gevolgen op het zenuwstelsel, ademhaling, perceptie, geheugen, hoe er mee om te gaan, en hoe deze kennis toe te passen in je training.


The Little Black Book of Violence: What Every Young Man Needs to Know about Fighting

Dit boek is van Marc MacYoung, een van de auteurs die al jaren bezig is met realistische zelfveredediging. Het geeft je de kennis om de juiste keuzes te maken in conflicten. Elk conflict kan uitmonden in een potentieel gevaarlijke situatie, en dit boek helpt je om te beslissen wanneer het nodig is om te vechten, en wanneer je het kan vermijden zodat je niet in wettelijke problemen komt of zelf ernstig gewond raakt. Het geeft je informatie over awareness, vermijden en de-escaleren van conflicten.

Secrets of Effective Offense: Survival Strategies for Self-defense, Martial Arts and Law Enforcement

Marc MacYoung heeft een ganse reeks artikels en blogposts geschreven. Secrets of effective offense geeft je een proactieve en strategische aanpak om met conflicten om te gaan.

The Gift of Fear

In The Gift of Fear geeft Gavin De Becker inzich in hoe je het gevaar kunt herkennen voor het te laat is. Hij stelt dat geweld altijd voospelbaar is en toont aan hoe je de waarschuwingen kan herkennen, en legt uit hoe je beter met je “buikgevoel” moet moet omgaan en wat er eigenlijk gebeurt als je intuïtie je waarschuwt voor gevaar.

Left of Bang

Dit boek is gebaseerd op het US Marine Corps Combat Hunter Program. Oorspronkelijk bedoeld om soldaten voor te bereiden op gevaarlijke situaties, is de informatie in dit boek ook geschikt om de gewone burger voor te bereiden op gevaar. De uitdrukking “Left of Bang” verwijst naar de tijd voor er iets slechts gebeurt. Als je het als een tijdlijn ziet en “Bang” is de aanval, de ontploffing, het gevecht… dan is de linkerkant van de tijdlijn wat er voor het incident gebeurt. Rechts van het incident is de reactie erop. Hoe beter je kan omgaan met wat er voor een incident gebeurt, hoe meer kans je hebt om het te vermijden. “Left of Bang” zijn wil zeggen het gevaar zien aankomen, herkennen voor wat het is en de juiste acties ondernemen. Het boek gaat over baselines, anomaliën, profiling, de gevechtsregel van drie, en hoe snel beslissingen maken op basis van je observaties.