Wat is Krav Maga?

Krav Maga is een realistisch zelfverdedigings- en close- combatsysteem dat door experts in krijgskunsten en gevechtsinstructeurs wordt beschouwd als een praktische, doeltreffende en innoverende gevechtsmethode.

Geschiedenis.

Krav Maga, heeft zijn oorsprong in Israel, betekent in het Hebreeuws ” contact combat”, en is het officiële zelfverdedigings- en close combat systeem van het Israëlisch leger (IDF – Israeli Defense Forces), van de nationale politiediensten in Israël en van andere veiligheidsorganisaties in de wereld.  Het is een zelfverdedigingssysteem gebaseerd op de natuurlijke reflexen van de mens. Het heeft in veel mindere mate aangeleerde technieken zoals men die bij de traditionele gevechtssporten vindt.

Voortdurend Evoluerend.

Krav Maga is een modern, evoluerend systeem dat voortdurend verfijnd en ontwikkeld wordt in het licht van reële situaties en ervaringen. Het systeem is voor verbetering vatbaar door toevoeging van technieken, oefeningen en trainingsmethodes. Het is eenvoudig en instinctief, gebruikt de natuurlijke reacties van het lichaam. We doen de oefeningen onder stress (vermoeidheid, verwarring, verrassing) zodat je ze ook in reële situaties zal kunnen toepassen. We trainen om te reageren vanuit een nadelige positie, zonder te vertrouwen op pure kracht, tegen zowel gewapende als ongewapende aanvallers in realistische situaties.

Geen gevechtssport!

Krav Maga zien we dan ook niet als een sport, maar als een realistisch, effectief systeem om jezelf te leren verdedigen.  Het is een systeem dat erop gericht is om je technieken te leren waar je voor de rest van je leven iets aan hebt en waarmee je zelfs je leven of dat van anderen mee kan redden. Als praten niet meer werkt, als je gedwongen wordt om te vechten, zijn er geen regels, geen grenzen, geen aarzeling. We trainen om een aanval op straat te overleven, niet een gevecht in de ring dat regels heeft. Het gaat niet over stoer zijn,het gaat niet om te leren hoe te vechten in een ring, het gaat over levend naar huis gaan, ongeacht de situatie.

Waar train je best Krav Maga?

Wat je wel eens ziet in traditionele gevechtssportclubs is dat mensen in rang opklimmen en eens ze zwarte gordel hebben automatisch les beginnen geven en soms zelf bijna niet meer trainen. Mensen trainen een aantal jaar, behalen een zwarte gordel en beginnen les te geven. Ze volgen geen doorgedreven opleiding, maar nemen de technieken en gewoontes van hun trainer over, gaan links en rechts shoppen op een seminar (niks mis mee) en zijn klaar om les te geven in technieken die “al eeuwen worden doorgegeven” en waar niemand soms nog van weet waar ze voor dienen (lees ook eens dit artikel op www.24fightingchickens.com over hoe het zou moeten zijn).

Onze Krav Maga instructeurs dienen aan een aantal voorwaarden te voldoen: een achtergrond hebben van minstens 4 jaar in Krav Maga zelf of een gevechtssysteem zoals boksen of kickboksen, in goede fysieke conditie zijn, een aanbeveling hebben van een sportinstructeur, een gevechtsinstructeur of een politie-officier, evenals de steun van de lokale KMG directeur, en niet te vergeten, een blanco strafblad. Dan pas kan je aan de instructeursopleiding van meer dan 20 dagen beginnen.  Een opleiding die gegeven wordt door de hoogste instructeurs van de federatie, onder leiding van Eyal Yanilov, directe leerling van Imi Lichtenfeld (de oprichter van Krav Maga). Eyal heeft zowel IKMF (International Krav Maga Federation) als KMG (Krav Maga Global) opgestart, en reist de wereld rond om Krav Maga te verspreiden. Eyal is degene die o.a. ook te zien was op de episodes van History Channel en die ook te zien is in de DVDs van Ultimate Krav Maga, en samen met Imi een van de eerste boeken over Krav Maga geschreven heeft.

KMG Instructeurs worden ook verondersteld zelf voort te blijven trainen, en minstens 2 maal per jaar zelf een opfrissingsstage te volgen om het instructeursdiploma te behouden. Dit om kwaliteitstrainingen te kunnen geven, nieuwe technieken bij te leren, en zo de leerlingen waar voor hun geld te geven. Waar je ook gaat, volg les bij een gekwalificeerde instructeur van een bekende organisatie, en vraag je steeds af “gaat dit me in de realiteit kunnen helpen”. KMG instructeurs krijgen minimum 2 maal per jaar updates en bieden de meest up to date defensieve taktieken en technieken voor jouw veiligheid.

Overtuig jezelf van het nut van Krav Maga en kom een gratis proefles volgen bij een van onze clubs!