Active shooters, terroristen… Wat zou jij doen? Run, Hide, Fight.

Met de gebeurtenissen de laatste dagen in Frankrijk komen mensen met de vraag, “wat zou jij doen”? Het beste antwoord ligt in deze 3 woorden: Run, Hide, Fight.

RUN

Indien mogelijk, ontsnap dan zo snel als je kan. Probeer je in elke situatie bewust te zijn van waar je bent, wat er rondom je gebeurt, en hoe je daar weg kan raken. In Krav Maga spreken we in deze optiek van “scannen”, het bewust zijn van je omgeving, niet enkel  van de mensen maar ook de in- en uitgangen van gebouwen waar je in bent.

HIDE

Als je niet kan weglopen, verstop en/of barricadeer je dan. Belangrijk hier is het verschil tussen “concealment” en “cover”. Concealment (bv. een plant of paneel) kan er wel voor zorgen dat de schutter je niet kan zien, maar geeft niet veel bescherming (ze kunnen er door schieten), terwijl  cover (bv een stenen muur) er wel voor kan zorgen dat de schutter je niet kan zien of raken als hij of zij schiet.

FIGHT

Je absolute laatste optie, en de meest gevaarlijke. Als je niet kan ontsnappen en de schutter komt je schuiplaats binnen, kan je maar beter iets terugdoen. Als je met anderen bent, werk dan samen. Dat dit kan werken, hebben de drie Amerikanen die eerder dit jaar de aanslag op de trein verijdelden aangetoond.

thumbnail_2_fd683510_v5

In de realiteit is de situatie natuurlijk heel complex en ga je snel en op basis van gebrekkige informatie een beslissing moeten nemen en reageren. Zijn er meerdere aanvallers, waar zijn ze, etc. Of wat als er bijvoorbeeld iemand zo belangrijk is voor je dat je niet weg wil zonder deze persoon? (In dat geval kan best je het stukje “conflicting missions” uit het vorige artikel “focus on the mission”nog eens nalezen.)

Voor meer informatie en tips: volg deze link om het active shooter booklet te downloaden, of de pocket gids.

 

“Run, Fight, Hide” is gebaseerd op de training van de US government, hier is de video die de principes uitlegt:

Hier is nog een mogelijke optie voor als een active shooter binnen komt stormen in je schuilplaats:

Nog meer tips van Move2Safety: