Zelfverdediging is niet hetzelfde als competitievechten.

We leggen het steeds uit aan de mensen die bij ons een proefles komen volgen: krav maga is zelfverdediging en geen martial art of competitietraining.

Onze collega instructeur heeft het mooi samengevat in zijn blogpost hier.

We spreken van zelfverdediging als je de confrontatie niet meer kan vermijden. Er is geen wederzijdse toestemming voor een gevecht (ander dan als je in de ring stapt), en er hoeft ook geen reden te zijn voor de aanval. Er is geen voorbereiding, het is geen gevecht waar je naartoe kan werken en je tegenstander uitgebreid analyseren en daar dan maanden op trainen. Je aanvaller kan groter/kleiner, sterker/zwakker zijn, en totaal andere regels volgen dan jij. Er zijn geen breaks, geen afkloppen (tap-out) of de handdoek in de ring gooien. Naar de grond gaan kan fataal zijn, zeker als er meerdere aanvallers en wapens in het spel zijn.

Dit is ook een van redenen dat we in onze training hameren op de tijdslijn. Vaak kan een situatie vermeden worden voor ze uitmondt in een gevecht waarvan je de uitkomst niet kan voorspellen. We spreken in krav maga dan ook van pre-fight, fight en post-fight. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over de kleurkodes.