,

Waarom zijn dry drills belangrijk?

Stel, je komt gemiddeld twee maal per week trainen. Dat komt neer op een kleine drie uur per week. Door geregeld te trainen geraak je op die manier aan ongeveer 150 trainingsuren per jaar. Om je een idee te geven, de GIC-opleiding (General Instructor course) – de basisopleiding voor een Krav Maga instructeur bij KMG – bestaat uit 180 uur verdeeld over 23 dagen. Tijdens die periode worden all technieken van Practitioner 1 tot en met Graduate 1 behandeld. Sta nu even stil bij het volgende: tijdens de instructeursopleiding wordt er meer getraind over een periode van drie weken dan wat een gemiddelde leerling traint in een héél jaar. Als je daarbij rekening houdt dat men tijdens de GIC niet eens alle technieken van het KMG programma kan zien, realiseer je al snel dat twee lessen per week echt niet zoveel is…

Moet je dan jaren trainen om de technieken onder de knie te krijgen? Niet noodzakelijk. In de lessen geven we je de ideale tool mee om zelf, op je eentje, te kunnen trainen: de dry drill.

Wat is een dry drill en wat is het niet?

Een dry drill is een technische drill. Nadat de instructeur de techniek heeft uitgelegd, demonstreert hij de bewegingen zonder tegenstander. Hierna kunnen de leerlingen deze ook uitvoeren zonder tegenstander. Het is tegelijk een mentale en visualisatie drill; je visualiseert als het ware dat een tegenstander je aanvalt of bedreigt en voert daarop de juiste techniek uit.

Dry drills zijn een vorm van “muscle memory” drill (spiergeheugen in het Nederlands).

 “Muscle memory has been used synonymously with motor learning, which is a form of procedural memory that involves consolidating a specific motor task into memory through repetition. When a movement is repeated over time, a long-term muscle memory is created for that task, eventually allowing it to be performed without conscious effort. This process decreases the need for attention and creates maximum efficiency within the motor and memory systems.”

Op zich zou je kunnen zeggen dat een dry drill is zoals een kata. Niets is minder waar. Een kata is een individuele stijloefening met een reeks vastgelegde bewegingen, eventueel uitgevoerd tegen meerdere denkbeeldige tegenstanders. Een kata wordt uitgevoerd met vaste patronen en de focus ligt meer op het technisch correct uitvoeren dan bij dry drills. Een dry drill kan je oefenen op gelijk welke aanval. Hij hoeft er niet mooi uit te zien, en je afwerking kan telkens anders zijn.

Waar  dry drills ook veel gebruikt worden is bij het schieten.

Door middel van de “dry fire” drill kan de schutter oefenen met een ongeladen wapen en hoeft die zo dus geen kogels te verspillen. Zo kunnen we bij Krav Maga ook de dry drill doen zonder onszelf of een partner te kwetsen. Zoals deze schietinstructeur het zegt: “dry firing is truly the master skill for success”.

 Waar kan je de dry drills doen?

Zowat overal. In sommige sociale situaties is het echter misschien niet aangeraden. Daar werken visualisatiedrills beter (mentaal een scenario of training drill afspelen). Dry drills kan je thuis voor de spiegel doen of gewoon in je woonkamer. Maar belangijker nog: je kan ze doen zonder trainingspartner!

Dry drills zijn voor elk niveau. Hier zie je een video van Tommy Blom, de hoogst gegradueerde Expert buiten Israel, bezig met zijn dry drills op zijn hotelkamer: