Wat zijn Kettlebells?

Een “Kettlebell”, ook wel “Girya” genoemd, is afkomstig uit Rusland. Een Kettlebell ziet eruit als een metalen kanonskogel met een handvat, en is beschikbaar in verschillende maten en gewichten. Het is een unieke trainingstool die gebruikt wordt voor kracht, explosiviteit en conditietraining. De Kettlebell heeft een lange geschiedenis, en de naam verscheen voor het eerst in het Russische woordenboek in 1704. Momenteel is de Kettlebell de wereld aan het veroveren danzij Pavel Tsatsouline.

Wat is de kracht van Kettlebell training?

De kracht van de Kettlebell is voor een groot deel te danken aan de trainingstechniek en de specifieke oefeningen. Daarnaast speelt ook het ontwerp een grote rol, want bij een kettlebell ligt het zwaartepunt uit het midden van het handvat (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een dumbbell). Hierdoor kan je met de kettlebell verschillende spiergroepen tegelijk trainen waardoor het een complete workout wordt. Flexibiliteit, kracht en stabiliteit worden simultaan getraind.

Met de kettlebell kan je snel afremmende bewegingen trainen en heb je een intensieve fysieke training, waarbij je algemene, kracht, conditie en flexibiliteit  samenbrengt en verhoogt.

Het is ook een core training waardoor je core (je middensectie en heupgedeelte) zeer sterk en flexibel wordt. Springen, trappen, slaan etc. zijn allemaal afhankelijk van o.a. een stevige “core”.

De kettlebell is de perfecte tool om je rug te trainen. Door de speciale oefeningen train je automatisch je gehele rug waardoor deze ijzersterk wordt. Tevens verbetert de kettlebell training je grip, pols en onderarmen. De speciale kettlebell oefeningen zullen doordat het zwaartepunt van de kettlebell buiten het handvat zit ook je schouderpartij versterken.

Je hebt in verhouding met fitnessapparatuur maar weinig plaats nodig en je kan er overal mee trainen. Tevens is de aanschaf van een kettlebell eenmalig want deze gaat levenslang mee.

Wie traint er met Kettlebells?

Lance Armstrong met Kettlebells

Vrouwen en mannen, van elke leeftijd, gewicht, omvang en trainingsniveau. Sinds de “ontdekking” van de kracht van de Kettlebell, trainen steeds meer mensen uit verschillende disciplines (zoals, vechtsporten, survival atleten, etc.) met dit onverslijtbare trainingsapparaat.

Van oorsprong trainden de Spetsnaz (Russische speciale militaire eenheid) met de kettlebell om hun kracht, explosiviteit en extreem uithoudingsvermogen te trainen. De kettlebell training koste hun weinig tijd maar leverde hun extreem resultaat op en het was overal uitvoerbaar.

Fedor Emelianenko met Kettlebells

Sinds RKC Chief Instructor Pavel Tsatsouline (voormalig fysieke trainer en drill instructor met de Spetsnaz) het kettlebell in het westen heeft geïntroduceerd, trainen vele sporters waaronder vechtsporters, triatleten,ijshockeyers, voetballers, klimmers, etc.. met de kettlebells. Ook fysiotherapeuten gebruiken de kettlebell in hun werkveld. Maar ook veel mensen die willen afvallen, aan hun lichaamsbouw werken, en mensen die weinig tijd hebben om naar een fitnesscentrum te gaan, maken gebruik van deze low budget high concept trainingstool.

Is dat zwaaien met een zware ijzeren bal wel veilig?

Kettlebell training is veilig … mits de technieken goed zijn aangeleerd door een deskundig persoon zoals een RKC of HKC Instructor die ervoor is opgeleid. Kettlebell training zorgt er ook voor dat je minder gevoelig bent voor blessures en als je er al één hebt deze sneller zal herstellen.

Gebruik ook je gezond verstand:

  • Train altijd in een veilige omgeving, waar je je geen zorgen hoeft te maken om iets te beschadigen, of iemand of jezelf letsel toe te brengen.
  • Ga niet in discussie met een Kettlebell, want hij wint altijd!” Als je uit balans raakt, probeer dan niet te corrigeren, maar probeer de Kettlebell zo goed mogelijk naar de grond te begeleiden of hem gewoon te laten vallen.
  • Vraag indien mogelijk steeds advies van een gecertificeerde Kettlebell Instructor.
  • Raadpleeg voordat je een Kettlebell training gaat volgen altijd eerst je arts.

Kettlebell training, ook voor jou?

Kettlebell training is voor iedereen die een doelgericht resultaat wil behalen! De intensiviteit van de kettlebell training is maximaal. Soms is 15 minuten intensieve kettlebell training voldoende voor een complete workout. De kettlebell training is doelgericht zodat het in iedere vorm van training toepasbaar. De trainingen zijn intensief zodat het gehele cardiovasculair systeem getraind wordt.

De kettlebell training is extreem effectief voor het verkrijgen van explosieve kracht, een strak lichaam, en een uitstekende conditie. Neem echter altijd contact op met je huisarts voordat je start met trainen.

OK, ik wil trainen… Hoe kan ik best leren trainen met Kettlebells?

De beste manier om met de kettlebell te (leren) trainen is door het volgen van lessen of workshop bij een gecertificeerde RKC of HKC Instructeur. Voor meer informatie over kettlebell privétrainingen contacteer je best de instructeur of gebruik je het contactformulier hieronder.  Het is uitermate belangrijk om de basistechnieken correct aan te leren en uit te voeren omdat dit de fundering is in je training om succesvol en zonder blessures te evolueren.

Hoe je al best NIET begint te trainen: op je eentje met een boek of – soms nog erger – via YouTube filmpjes. Zoals Master RKC instructor Dave Whitley het zegt op zijn blog: Youtube and other video sites on the internet have done a lot to spread the word about kettlebells. This is good. The down side is that any idiot with a video camera and a kettlebell can create a how to video.